webtárhely

Webtárhely csomagok
Domain kereső
http://www.
.hu .eu .com .net .co.hu
PHP-Nuke PHP-Nuke
W3Host - Webtárhely - Tárhely - Domain Gyakran Ismételt KérdésekKategória: GYIK ->

Kérdések
·  Mi az a domain név?
·  Miért kell regisztráni a domain nevet?
·  Mi az a webtárhely?
·  Mi az az aldomain?
·  Mi az a postafiók?
·  Mi az a POP3, IMAP és mi a különbség?
·  Mi az a "Hordozható SMTP" szolgáltatás?
·  Mire jó a webmail?
·  Elsődleges és másodlagos DNS?
·  Mi az a PHP5, szükséges nekem?
·  Mikor szükséges MySQL, PgSQL, FirebirdSQL adatbázis?

Válaszok
·  Mi az a domain név?

"A domén a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány. Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. A számítógépek közötti kommunikáció (adatátvitel) ezen címek között zajlik és a Világháló az információközvetítő szupersztráda szerepét tölti be. A doménnevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé." ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Tartománynév )

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Miért kell regisztráni a domain nevet?

Elsődleges szempont, hogy a regisztrációval a domain név személyhez, szervezethez, intézményhez, gazdasági társasághoz lesz hozzárendelve. Bejegyzés után csak a domain tulajdonosának van lehetősége a domain adatainak módosítására, a domainhez rendelhető IP címek átírására, így a domain-re megjelenő tartalom kialakítására. Maga a domain regisztrációja biztosítja a domainek nyilvántartását, egyediségét. A regisztráció alatt kerül bejegyzésre a domain név a TLD (legfelső szintű tartomány) szervereken, ami a technikai működés egyik kizárólagos feltétele.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi az a webtárhely?

A webtárhely leegyszerüsítve a szerveren létrehozott egyedi, saját könyvtárat jelenti. Az ügyfél számítógépéről tud ebbe a könyvtárba fájlokat másolni, amelyek később a saját domain nevét beírva internet bőngészőjébe, megjelennek. Minden weboldal egy vagy több fájlból áll, amit ebben a könyvtárban kell elhelyezni. Egy saját weboldal létrehozásához egy domain regisztrációhoz és egy webtárhely előfizetéshez mindenképpen szükség van.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi az az aldomain?

Az aldomain a fődomain-ből származik, és nem szükséges domain regsiztráció létrehozásához. Kizárólag a fődomain tulajdonosa tud további aldomaineket létrehozni. Ha a fődomain w3host.hu, akkor a tarhely.w3host.hu és aldomain.w3host.hu egy-egy aldomain.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi az a postafiók?

A postafiók leginkább egy lakattal bezárt postaládára hasonlít. A postaládát csak azok tudják kinyitni, akik rendelkeznek kulccsal. A postafiók tartalmához csak azok férnek hozza, akik rendelkeznek a nyitásához szükséges felhasználónév és jelszó párossal. A postaládára neveket teszünk, a címzettek neveit, így tudják a megfelelő leveleket kézbesíteni. A postafiókhoz email címeket rendelünk, és minden levél, ami a postafiókhoz rendelt email címre érkezik, itt tárolódik. Egy postafiókhoz több email cím rendelhető, akár több domain végződéssel is (pl.: emailcimem1@valami.hu, emailcimem2@masik.hu )

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi az a POP3, IMAP és mi a különbség?

A Post Office Protocol version 3 (POP3) egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével a levelező programok kapcsolódnak a szerverhez, és letöltik az emaileket a postafiókból. Alapesetben a levelező kliens az emailek letöltése után a leveleket törli a szerverről is, de ez beállítással módosítható. A levelek letöltése után már nem szükséges további internet kapcsolat a levelek olvasásához. Az Internet Message Access Protocol (IMAP) szintén egy alkalmazás szintű protokoll a szerveren tárolt emailek elérhetőségéhez. A lényeges különbség, hogy a levelek ebben az esetben mindig a szerveren tárolódnak, a levelező kliens csak a levél tartalmának megtekintésekor tölti le az email-t. Az IMAP előnye, hogy levelező program független a levelezés, azaz mindig ugyanaz a tartalom lesz látható, bármilyen programmal is nézi meg a postafiók tartalmát. Például ha webes email felületen töröl egy levelet, vagy létrehoz egy könyvtárat levelei válogatására, akkor ez a változtatás az otthoni és munkahelyi levelező programjában is érvényesülni fog. Hátránya, hogy mindenképpen kell rendelkeznie internet kapcsolattal.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi az a "Hordozható SMTP" szolgáltatás?

Minden webtárhely és email tárhely csomagunkat kibővítettük a Hordozható SMTP szolgáltatással, így már könnyebben és biztonságosabban lehet email-t küldeni a hordozható készülékekről is (laptop, PDA...). Előfizetőinknek így már nincs szüksége állandóan átállítania a kimenő levelek kiszolgálóját (SMTP szervert), amikor pl. laptoppal helyváltoztatás történik, és másik internet szolgáltatóhoz kapcsolódik. Így saját, megszokott levelező programjából tud biztonságosan email-t küldeni, bárhol is kapcsolódik az internethez.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mire jó a webmail?

A webmail segítségével postafiókjának tartalmát kedvenc internet böngészőjével is negtekintheti. Ez akkor lehet igazán hasznos, ha a saját, megszokott levelező programja nem elérhető, de rendelkezésére áll egy internet kapcsolattal rendelkező eszköz.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Elsődleges és másodlagos DNS?

Az elsődleges és a másodlagos DNS szerver a domain nevek technikai működésének egy fontos eleme. Ezeken a szervereken kell adminisztrálni a domain adatait, azaz a domainhez rendelt IP címeket, aldomain zónákat, további DNS szervereket, levelező szerver elérhetőséget. A TLD szervereken ezek a szerverek kerülnek beállításra. A .hu domain regisztrációhoz, átregisztrációhoz mindenképpen szükséges technikailag helyes beállított DNS szerverek jelenléte.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi az a PHP5, szükséges nekem?

A PHP (Hypertext Preprocessor) leginkább dinamikus tartalmú weboldalak készítésére leggyakrabban használt programozási nyelv. Jelenlegi tartalomkezelő (CMS) rendszerek (pl.: Drupal, Joomla, Typo3, Wordpress) igénylik a szerver oldali PHP támogatást. Statikus oldalak esetén (ami csak html fájlokból áll) nem szüséges.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mikor szükséges MySQL, PgSQL, FirebirdSQL adatbázis?

Kimondottan dinamikus weboldalak esetén lehet szükséges valamelyik tipusú adatbázis. Amennyiben tartalomkezelő rendszer (CMS) (pl.: Drupal, Joomla, Typo3, Wordpress) kerül a webtárhelyre, feltétlen szükséges. Adatbázisba kerül eltárolásra a weboldal konfigurációk, weboldal tartalom, statisztikai adatok.

[ Vissza a lap tetejére ]PHP-Nuke PHP-Nuke
PHP-Nuke PHP-Nuke
Nyitólap
Webtárhely
Domain Kereső
GY.I.K.
Cégünkről
Help Desk
© PHP-Nuke